Siivousaineet.fi - varmaa tietoutta siivousaineista

Siivous-, puhdistus- ja pesuaineiden pH

Mikä on pH?

pH ilmaisee siivousaineen emäksisyyden/happamuuden. pH:ta kuvataan asteikolla 0-14 jonka keskipiste (pH 7) on neutraali. Puhtaan veden pH on 7. Pesuaine jonka pH on alle 7 on hapan ja aine jonka pH on yli 7 on emäksinen. pH-arvosta voidaan päätellä mihin käyttötarkoitukseen pesuaine soveltuu ja minkälaista käyttöturvallisuutta on noudatettava. pH-arvon voi mitata tuntemattomasta aineesta pH-mittarilla tai indikaattorilla esim. lakmuspaperilla.

pH-asteikko on logaritminen asteikko eli yhden numeron muutos pH-arvossa tarkoittaa kymmenkertaista muutosta happamuudessa tai emäksisyydessä (esim. siivousaine jonka pH on 12 on tuhat kertaa emäksisempi kuin siivousaine jonka ph on 9; siivousaine jonka pH on 3 on kymmenen kertaa happamampi kuin aineen jonka pH on 4). Tämän takia pH-asteikon ääripäissä sijaitsevat siivousaineet ovat erittäin voimakkaita, joten niiden käytössä, annostelussa ja suojautumisessa on oltava erittäin huolellinen.

Puhdistusaineen pakkauksessa ilmoitetaan käyttöliuoksen pH sekä käyttöturvallisuustiedotteessa ilmoitetaan itse tuotteen pH. Siivousaineet ovat yleensä puskuroituja joten niiden pH ei nouse/laske kuin tiettyyn rajaan saakka. Saatavana on myös puskuroimattomia siivousaineita (esim. KiiltoClean 10 Universum yleispuhdistusaine) joiden pH-arvo ja sitä myöten käyttökohde voidaan säätää annostusta muuttamalla.

pH-arvo saattaa tiettyjen erittäin vahvojen aineiden osalla olla jopa negatiivinen (erittäin hapan) sekä ylitää pH-arvon 14:a (erittäin emäksinen), mutta nämä ovat harvinaisia poikkeuksia.

pH-asteikko

Neutraalit siivousaineet (pH 6-8)

Neutraaleja siivousaineita käytetään ylläpitosiivousaineina poistamaan likaa sekä käsiastianpesuaineina. Neutraalien siivousaineiden puhdistusteho perustuu yleensä tensideihin. Neutraaleissa siivousaineissa voi olla lisänä esim. liuottimia parantamaan rasvalian irrotuskykyä. Neutraalit siivousaineet ovat yleensä turvallisia käyttäjälle sekä pintamateriaaleille.

Heikosti emäksiset siivousaineet (pH 8-10)

Käytetään poistamaan irtolikaa ja kiinnittynyttä likaa. Heikosti emäksiset siivousaineet ovat yleisimpiä käytössä olevia puhdistusaineita ylläpitosiivouksessa. Heikosti emäksisten siivousaineiden lianirrotuskyky saadaan aikaan tensideillä, emäksisillä aineilla ja liuottimilla. Käyttöohjeiden mukaisia annostuksia täytyy noudattaa sillä yliannostelu voi aiheuttaa puhdistusaineiden kerrostumista, erityisesti kun tuote sisältää saippuaa. Suojakäsineiden käyttö on suositeltavaa mikäli käsiä joudutaan kastamaan puhdistusaineliuoksessa.

Emäksiset (pH 10-11) ja vahvasti emäksiset (pH 11-14) siivousaineet

Emäksisiä siivousaineita käytetään esim. peruspuhdistusaineina, vahanpoistoaineina, rasva- ja öljylian irrotukseen sekä koneastianpesuaineina. Yleisimpiä emäksiä ovat mm. hydroksidit, silikaatit, karbonaatit ja amiinit. Emäksisten ja vahvasti emäksisten siivousaineiden käytössä on huomioitava huuhtelu, varsinkin vahvat vahanpoistoaineet on huuhdeltava huolellisesti jotta uusi vahakerros kiinnittyy hyvin lattiaan (ns. huuhteluvapaat vahanpoistoaineet sisältävät helposti haihtuvia aineita joten kosteapyyhintä riittää).

Emäksiset siivousaineet voivat sisältää liuottimia jotka nostavat lianirrotuskykyä entisestään. Käyttöturvallisuus on erittäin tärkeää emäksisiä aineita käsitellessä. Linoleumi on erittäin herkkä emäkselle (max. pH 10), myös alumiini saattaa tummua emäksisen aineen vaikutuksesta.

Heikosti happamat (ph 6-5), happamat (pH 5-2) ja vahvasti happamat (pH 2-0) siivousaineet

Käytetään saostumien kuten kalkin- ja ruosteenpoistoon, virtsakiven ja kalkkisaippuan poistoon. Happamat ja vahvasti happamat aineet voivat syövyttää ihoa joten suojakäsineiden käyttö on suositeltavaa. Happamat ja vahvasti happamat siivousaineet voivat syövyttää myös laattojen sauma-aineita, kivipintoja sekä metalleja. Mikäli siivousaine sisältää vahvoja happoja kuten suolahappoa tai fosforihappoa on pinnat syytä neutralisoida emäksisellä siivousaineella.

Hapan aine saattaa sisältää myös haihtuvia happoja joten tuuletuksesta on huolehdittava. Klooripitoiset aineet voivat reagoida voimakkaasti happamien siivousaineiden kanssa muodostaen hengityksen lamaannuttavaa kloorikaasua joten aineiden sekoittamista on vältettävä (kuten muidenkin siivousaineiden kanssa). Nykyään on saatavana myös synteettisiä happoja jotka toimivat kuten perinteiset happamat aineet mutta niitä ei ole esim. pakko neutralisoida.



© Siivousaineet.fi

Huomio: Tämä sivusto on tarkoitettu vain yleisopastusta varten. Varmista aina siivousaineiden soveltuvuus käyttökohteeseen ja käyttömenetelmään. Suojaudu asianmukaisesti. Kysy asiantuntijoilta neuvoa tarvittaessa.