Siivousaineet.fi - varmaa tietoutta siivousaineista

Yleistietoa siivousaineista, pesuaineista ja puhdistusaineista

Mikä on siivousaine?

Siivousaine, pesuaine tai puhdistusaine (eng. detergent, washing agent) on lianpoistossa käytettävä aineseos. Siivousaineet eroavat toisistaan esim. käyttötarkoituksen, pakkaustavan, ainesosien, valmistajan sekä pH:n mukaan. Tämä sivusto keskittyy lähinnä ammattikäyttöisiin siivousaineisiin.

Siivouksen lianirrotusympyrä

Puhdistustulokseen vaikuttavat tekijät

Miten lika irroitetaan?

Puhdistustapahtumassa erotellaan neljä osatekijää jotka vaikuttavat tulokseen:

  • Kemia (vesi/puhdistusaine)
  • Mekaniikka (hankaus)
  • Lämpötila
  • Aika

Nämä kaikki osatekijät vaikuttavat puhtaustulokseen ja toisaalta puhdistusmenetelmä määrittelee miten osatekijöitä käytetään.

Esim. vahanpoisto: (kemia) vahanpoistoaine/vesiliuos ohjeiden mukaisesti, (mekaniikka) yleensä ruskea laikka/hankauslevy, (lämpötila) vahanpoistoaineen käyttöohjeen mukaisesti sekä (aika) vahanpoistoaineen mukainen käyttöaika, tyypillisesti n. 10 minuuttia. Höyrypuhdistuksessa käytännössä kemiaa ei käytetä lainkaan vaan puhdistustuloksen tekee höyrypuhdistimen tuottama kuuma höyry.

Vesi

Vedellä on monta tehtävää puhdistusprosessissa. Vesi kuljettaa lian pois, vesi huuhtelee likaa puhdistettavilta pinnoilta, vesi toimii siivousaineiden laimentajana jne. Vedellä on myös monia ominaisuuksia jotka haittaavat puhdistustulosta: veden kovuus, veden pintajännitys sekä veden määrä puhdistusprosessissa.

Veden kovuus

Veden kovuudella tarkoitetaan veteen liuenneiden mineraalejen määrää. Mitä enemmän mineraaleja vedessä on, sitä kovempaa veden sanotaan olevan. Veteen liuenneet mineraalit heikentävät siivousaineiden tehoa ja voivat saostaa saippuan kalkkisaippuaksi. Lämmityslaitteisiin kertyvää mineraalijäämää sanotaan kattilakiveksi.

Veden kovuusalueet:

  • Pehmeä 0-6 °dH
  • Keskikova 6-13 °dH
  • Kova > 13 °dH

Veden kovuuden yksikkönä käytetään saksalaisia kovuusasteita (°dH). Suomen maaperä on yleensä hapanta ja maasto karua ja soista joten vesi on yleensä pehmeää. Kovaa vettä tavataan satunnaisesti esim. Lohjalla jossa on kalkkikiviesiintymiä. Porakaivon vesi on yleensä kovempaa kuin verkostovesi. Ammattikäyttöön tarkoitetuissa pyykinpesuaineissa yleensä annetaan annostus eri veden kovuuksille. Paikallisen verkostoveden kovuuden voit yleensä selvittää vesilaitoksen verkkosivuilta.

Veden pintajännitys

Pintajännitys haittaa puhdistustehoa, sillä puhdas vesi pyrkii pinnalla ollessaan pisaramuotoon ja se ei pääse tunkeutumaan pieniin kolosiin joita kaikissa pinnoissa on luonnostaan. Puhdistusaineisiin lisätään pinta-aktiivisia aineita eli tensidejä pintajännityksen poistamiseksi, saippua on yksi tensideistä.

Siivousaineiden käyttö

Käyttäessäsi siivousaineita tutustu aina pakkausmerkintöihin, varoitusmerkintöihin ja tarvittaessa käyttöturvallisuustiedotteeseen. Käytä aina asianmukaisia suojaimia esim. suojakäsineitä tai tarvittaessa silmäsuojaa tai hengityssuojainta. Mikäli puhdistusaine sisältää haihtuvia aineita, huolehdi ilmanvaihdosta. Varo hengittämästä sumutettavia aineita. Älä sekoita aineita keskenään. Tarvittaessa ota yhteyttä aineen valmistajaan tai edustajaan.

Veden pintajännitys

Vesi pyrkii pintajännityksen vuoksi pisaramuotoon

Siivousaineiden annostelu

Tutustu huolellisesti pakkauksen merkintöihin ja tarkista tuotteen käyttöohjeet. Käytä siivousaineita aina annosteluohjeiden mukaisesti - muista että liika-annostelu yleensä heikentää siivousaineen puhdistustehoa. Mittaa sankoon tai sumutepulloon oikea määrä vettä ja annostusohjeen mukainen määrä siivousainetta, muista: ensin vesi, sitten puhdistusaine.

Huomioi siivousaineen annostelussa myös veden lämpötila, klooria käytettäessä laimenna kylmään tai viileään veteen. Mikäli aineen voi annostella lämpimään/kuumaan veteen pakkauksessa on siitä erikseen merkintä. Siivousaineen yliannostelu voi tehdä pinnat tahmeaksi tai se voi vaahdota liikaa. Käytä annostelupumppua tai annostelumittaa.

Profi yleispuhdistusaine

Profi yleispuhdistusaineen pakkausetiketti. Etiketissä on merkitty tuotteen nimi, käyttötarkoitusta
edustavat piktogrammit, tuotenumero ja pH.

Siivousaineiden pakkaukset

Siivousaineiden pakkauksissa on merkitty tuotteen nimi, siivousaineen käyttöalue, annostus, pH, piktogrammit, varoitusmerkinnät, valmistajan tai valmistuttajan nimi sekä muuta tietoa. Joissakin pakkauksissa merkinnät saattavat olla monella eri kielellä. Pakkaustekstit ovat usein valitettavan pieniä joten älä epäröi ottaa suurennuslasia käyttöösi tarvittaessa!

Laimennettavat siivousaineet pakataan yleensä yhden litran pulloihin tai viiden litran kanisterihin. Erikokoisia käyttövalmiita sumutepulloja käyttäessäsi huolehdi että et hengitä sumua. Siivousaineita on saatavana erikoistapauksissa myös 20 litran kanistereissa, 200 litran tynnyreissä tai 1000 litran konteissa.

Siivousaineiden säilytys

Siivousaineet säilytetään huoneenlämpöisessä tilassa. Liian lämmin tila voi haihduttaa tehoaineita nopeammin. Liian kylmässä tilassa säilytetyt siivousaineet saattavat muuttaa rakennettaan (erityisesti vahat) jolloin ne muuttuvat käyttökelvottomiksi. Säilytystilan on hyvä olla lukollinen ja siivousaineet täytyy säilyttää pois lapsien ulottuvilta. Siivousaineet säilytetään aina omassa pakkauksessaan jonka päällä on tarvittavat merkinnät. Siivousaineita ei missään nimessä saa siirtää sellaiseen pakkauksen joka saattaa muistuttaa elintarvikepakkausta.

Siivousaineiden säilyvyys riipuu sen koostumuksesta. Nestemäiset, klooripitoiset aineet ovat tunnettuja siitä että niiden säilyvyys on n. ½-1 vuotta. Useimmat siivousaineet säilyvät 1-2 vuotta, joskus pitempäänkin. Tarkasta viimeinen käyttöpäivä tuotteen pakkauksesta. Siivousaineiden käyttöturvallisuustiedotteet on hyvä säilyttää helposti saatavilla.



© Siivousaineet.fi

Huomio: Tämä sivusto on tarkoitettu vain yleisopastusta varten. Varmista aina siivousaineiden soveltuvuus käyttökohteeseen ja käyttömenetelmään. Suojaudu asianmukaisesti. Kysy asiantuntijoilta neuvoa tarvittaessa.