Siivousaineet.fi - varmaa tietoutta siivousaineista

Siivous-, puhdistus- ja pesuaineiden ympäristöasiat

Siivousaineiden turvallisuutta ja ympäristöasioita säätelevät tiukat lait. Siivousaineet saavat sisältää vain ainesosia jotka täyttävät tiukat ympäristöasetukset. Esimerkiksi kaikkien kotikäyttöön tarkoitettujen siivousaineiden tensidejen on oltava EY:n pesuaineasetuksen (2005) mukaan oltava biohajoavia, poikkeuslupa sallitaan ainoastaan ammattikäyttöisille siivousaineille joille ei erityisestä syystä löydy sopivaa biohajoavaa tensidiä.

Siivousaine, EU, ympäristö

Puhdistusaineita valvoo EU:ssa kemikaalivirasto ECHA.

Lainsäädäntö

Kemikaalien ympäristöasioita ja turvallisuutta säätelevät useat lait ja direktiivit. Esimerkiksi REACH-asetus, CLP-asetus sekä Biosidiasetus. EU:n alueella kemikaaliasetuksia valvoo EU:n kemikaalivirasto ECHA joka sijaitsee Helsingissä.

REACH-asetus

Kemikaaliasetus REACH määrää että kaikki kemikaalit rekisteröidään tietyn aikataulun mukaisesti EU:n kemikaalivirastoon. Siivousaineiden valmistaja toimittaa rekisteröinnin yhteydessä mm. aineiden ympäristövaikutusten tutkimuspaketin.

REACH-asetus on Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus N:o 1907/2006 kemikaalien rekisteröinnistä, arvioinnista, lupamenettelyistä ja rajoituksista, joka tuli voimaan kesäkuun 1. päivänä 2007. Lyhenne REACH tulee sanoista Registration, Evaluation, Authorisation and Restriction of CHemicals. REACH asettaa entistä enemmän vastuuta teollisuudelle, kun on kyse riskeistä, joita kemikaalit saattavat aiheuttaa terveydelle ja ympäristölle. Lisätietoa REACH-asetuksesta

Siivousaine, CLP, pakkausmerkinnät

Esimerkkejä uusista CLP-pakkausmerkinnöistä.

CLP-asetus

CLP on kemikaalien luokitus-, merkintä- ja pakkausasetus. CLP-asetuksessa kemikaalien esim. siivousaineiden pakkausmerkinnät harmonisoidaan vastaamaan koko EU:n aluetta. CLP-merkintöjen mukaiset punareunaiset vinoneliöt tulevat korvaamaan vanhat oranssipohjaiset varoitusmerkinnät.

Järjestelmän tavoitteena on, että kemikaalien luokituksessa ja merkinnöissä käytettäisiin samoja periaatteita koko maailmassa, sekä vaarallisten aineiden kuljetuksessa että kemikaalien käytössä, jolloin kemikaaliturvallisuus paranee ja kemikaalikauppa yli rajojen helpottuu. Lyhenne CLP tulee sanoista Classification, Labelling and Packaging of substances and mixtures. Lisätietoa CLP-asetuksesta

Biosidiasetus

Esimerkiksi desinfioiva aineita koskeva biosidiasetus tarkoittaa että biosidivalmisteiden tulee olla viranomaisten hyväksymiä ennen kuin niitä voidaan myydä, käyttää, tuoda maahan ja varastoida. Suomessa biosidivalmisteelle haetaan lupaa Tukesilta.

Biosidiasetusten suurten rekisteröintimaksujen (kymmeniä tuhansia euroja / tuote) myötä desinfioivat tuotteet tulevat todennäköisesti kallistumaan. Kaikkia uuden biosidiasetuksen määräyksiä ja velvoitteita ei alettu soveltaa heti 1.9.2013. Lisätietoa Biosidiasetuksesta

Fosfaatit pyykinpesu- ja konetiskiaineissa

Kotikäytttöön tarkoitetuissa pyykin- ja konetiskiaineissa käytettiin pitkään fosfaatteja vedenpehmentäjänä. Fosfaattejen käyttöä vähennettiin merkittävästi jo 90-luvulla sillä fosfaatti sisältää fosforia joka on yksi vesistöjen rehevöitymistä aiheuttavista aineista.

Kuluttajille tarkoitettujen pyykinpesuaineiden fosforirajoitukset estävät fosfaatin käytön pyykinpesuaineissa kokonaan, rajoitus tuli voimaan 30.6.2013. Vastaava rajoitus tulee voimaan kuluttajille tarkoitetuille konetiskiaineille 1.1.2017. Korvaavia aineita ovat mm. zeoliitit, sitraatit ja karboksylaatit. Zeoliittipitoisia pesuaineita käytettäessä kannattaa huomioida sekä yliannostelun haitallisuus ja pyykinpesukoneen oikea täyttömäärä. Rajoitukset eivät koske ammattikäyttöön tehtyjä pyykinpesu- ja konetiskiaineita.

joutsenmerkki, eu-kukka, bra miljöval, ympäristömerkit

Ympäristömerkkejä: Joutsenmerkki, Bra Miljöval, EU-kukka.

Vapaaehtoiset ympäristömerkinnät

Pesuaineita säätelevät tiukat lait, näiden lisäksi tuotteiden valmistajat saattaavat osallistua vapaaehtoiseen ympäristömerkintään joka on valmistajille myös markkinointipanostus. Vapaaehtoisia ympäristömerkintöjä ovat mm. Pohjoismainen ympäristömerkki eli Joutsenmerkki, ruotsalainen Bra Miljöval tai EU-ympäristömerkki eli EU-kukka.

Vapaaehtoisen ympäristömerkinnän saadakseen on valmistajan sitouduttava ympäristömerkinnän kriteereihin. Ympäristömerkkin kriteerit riippuvat tuotteen tyypistä, esim. vahanpoistoaineille ei tällä hetkellä (v. 2015) myönnetä lainkaan ympäristömerkkejä.

Monet pesuaineteollisuuden toimijat ovat myös lähteneet vapaaehtoisesti kehittämään ympäristötoimintaa. A.I.S.E on valmistajien järjestö joka edistää pesu- ja puhdistusaineita valmistavien yritysten kestävän kehityksen mukaista toimintaa. Ohjelman tavoitteena on saada koko ala etsimään yhä parempia ratkaisuja ympäristön kannalta sekä kannustaa myös kuluttajia omaksumaan entistä kestävämpiä tapoja kodinhoitoon.

Mitä minä voin tehdä ympäristön hyväksi?

Lainsäätäjät ovat määritelleet siivousaineiden valmistajille omat ympäristörajoituksensa, myös puhtausalan ammattilaiset sekä kuluttajat voivat tehdä oman osuutensa minimoimalla siivousaineiden ympäristövaikutukset.

Tärkein asia on annostella siivousaineita oikein, liika-annostelu heikentää pesutulosta ja saattaa aiheuttaa myös lisätyötä mikäli aineet kerrostuvat puhdistettavaan pintaan. Tekstiilien pesussa kannattaa käyttää alinta mahdollista pesulämpötilaa jolla saavutetaan riittävä tulos, pesuveden lämmitys aiheuttaa merkittävän osan pyykinpesun kustannuksista.



© Siivousaineet.fi

Huomio: Tämä sivusto on tarkoitettu vain yleisopastusta varten. Varmista aina siivousaineiden soveltuvuus käyttökohteeseen ja käyttömenetelmään. Suojaudu asianmukaisesti. Kysy asiantuntijoilta neuvoa tarvittaessa.